Merhaba arkadaşlar Sql de tablo oluşturmak için iki yöntem vardır. Bunlardan ilki Sql kodları yardımıyla tablo oluşturmaktır. İkincisi ise Management Studio arayüzünü kullanarak tablo oluşturmaktır.
- Kod ile tablo oluşturma
T-sql kodları ile tablo oluşturmak için tabloyu eklemek istediğimiz veritabanına sağ tıklayıp “New Query” diyoruz. (Veritabanınız yoksa Databases a sağ tıklayıp New Database diyerek oluşturabilirsiniz.) Açılan pencereye tablo oluşturma kodlarımızı aşağıdaki gibi yazıyoruz.
1 2 3 4 5 6 7 |
CREATE TABLE tabloadi ( kolonadi veritipi, kolonadi veritipi, ... ) |
Şimdi örnek olması için CARI_HESAPLAR adında bir tablo oluşturalım. Bunun için kodlarımız aşağıdaki gibi.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 |
CREATE TABLE CARI_HESAPLAR ( ID int Primary Key IDENTITY(1,1) NOT NULL , Cari_Kodu nvarchar(25) , Cari_Unvan1 nvarchar(50) , Cari_Unvan2 nvarchar(50) , Cari_WEBAdresi nvarchar (20), Cari_EmailAdresi nvarchar (20), ) GO |
CREATE TABLE deyip tablo adını yazdıktan sonra kolon isimlerini yazdık. İlk kolon ID kolonu, bu kolon tanımlamasında Primary Key ifadesini kullanarak kolon içindeki verilerin eşsiz olmasını sağladık. (Yani bir Id ye sahip yalnızca bir kayıt olur. Birden fazla kayıt aynı Id numarasına sahip olamaz.) IDENTITY(1,1) ifadesiyle ise bu kolonun başlangıç değerinin 1 , artış miktarının da 1 olduğunu belirttik. NOT NULL ifadesi bu alanın boş bırakılamayacağını belirtiyor. Ardından gelen alanlar tabloda bulunmasını istediğimiz diğer kolonlar. Bu kolonlar için nvarchar ifadeleri bu alanın değerlerinin parantez içinde belirtilen uzunlukta karakter olacağını anlatır.
Tablo oluşturmak için yukarıdaki kodları F5 VEYA EXECUTE butonuyla çalıştırırsak aşağıdaki sonucu alırız ve tablomuz oluşur. T-Sql ile tablo oluşturma bu kadardır.
- Arayüz kullanarak tablo oluşturma
Arayüzden tablo oluşturmak için ise veritabanı altında bulunan Tables sekmesine sağ tıklıyoruz, açılan pencereden New seçeneğine gelip Table a tıklıyoruz.
Açılan pencerede Column Name alanına kolon isimlerimizi, Data Type alanına o kolonun veri tipini yazıyoruz. Allow Null alanı ise o kolonun boş geçilip geçilemeyeceğini seçmemizi sağlar. İşerateli ise Null değer alabilir işaretli değil ise Null olamaz anlamına gelir.
Alanları yukarıdaki gibi doldurduktan ID alanına Primary Key ataması yapmak için ID alanına tıkladıktan sonra ilk satır ve sütuna denk gelen küçük kutucuğa sat tıklayıp Primary Key seçeneğine tıklıyoruz.
Böylelikle ID kolonunu birincil anahtarı tanımlamış olduk.Şimdi Identity özelliği vererek birer birer artmasını sağlamalıyız. Bunun için yine ID alanını seçip aşağıda bulunan Column Properties de ‘Identity Specification‘ sekmesinin yanında bulunan ‘ + ‘ ya tıklıyoruz ve Is Identity seçeneğini Yes olarak işaretliyoruz.
Bu işlemi de yaptıktan sonra CTRL+S ile ya da üst menü de bulunan Save icon a sahip buton ile kaydediyoruz. Bu işlemden sonra tablomuzun ismini soran bir pencere açılıyor bu pencereye tablomuzun ismini girip kaydediyoruz. Arayüz ile tablo oluşturma işlemi de bu şekilde .
Soru ve görüşleriniz için yorum yapabilirsiniz. Kolay gelsin .. 🙂
kısa ve net bilgi için teşekkürler..
Peki tablo oluşumunu nasil engelleyebilir ?