Merhaba arkadaşlar,
Bu yazımda başlıktan da anlaşıldığı gibi Xml Export etme konusuna değineceğim. Öncelikle Xml nedir? ve neden Xml kullanmaya ihtiyaç duyarız? biraz açıklamak istiyorum. XML, Extensible Markup Language yani Genişletilebilir İşaretleme Dili anlamına gelmektedir. Xml in en önemli ve bilmemiz gereken özelliği verileri derleyip standart bir hale getirdikten sonra bu verileri herkesin kullanabilmesini sağlamasıdır. Bu sayede veri alışverişi yapan farklı platformlar arasında veri iletişimi çok basit bir hal almış olur.
Anlaşılırlığı açısından örneklendirmek gerekirse bir veritabanında bulunan verileri farklı bir platforma taşımak istediğimiz zaman , bu veri kümesinin diğer platformdaki yapıya uygun olması için birçok işlem yapmamız gerekir çünkü biz verileri kullandığımız platformlara göre dizayn edip kullanırız. Fakat Xml Xml sayesinde verileri standart bir hale getirip istediğimiz her platformda rahatlıkla kullanabiliriz.
Şimdi veritabanımızda bulunan Urunler tablosu içerisindeki verileri Xml e aktararak Xml export işlemininin yapılışını örneklendirmiş ve tarif etmiş olalım.
1 |
using System.Xml.Linq; |
Öncelikle Xml sınıfını kullanabilmemiz için yukarıdaki kütüphaneyi çağırmamız gerekir.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 |
using (DatabaseDataContext Data = new DatabaseDataContext()) { List<Urunlertbl> urunList = Data.Urunlertbls.ToList(); if (urunList.Count > 0) { var xEle = new XElement("Urunler", from urun in urunList select new XElement("Urunler", new XElement("id", urun.id), new XElement("UrunAdi", urun.UrunAdi), new XElement("UrunKodu", urun.UrunKodu), new XElement("SiraNo", urun.SiraNo), new XElement("Fiyat", urun.Fiyat), new XElement("Stok", urun.Stok), new XElement("KayitTarihi", urun.KayitTarihi), new XElement("Marka", urun.Marka), new XElement("Resimler", new XElement("Resim", ResimGetir(urun.id))) )); HttpContext context = HttpContext.Current; context.Response.Write(xEle); context.Response.ContentType = "application/xml"; context.Response.AppendHeader("Content-Disposition", "attachment; filename=Urunler.xml"); context.Response.End(); } } |
Kodlamamızı yukarıdaki gibi yaptıktan sonra Xml çıktımız aşağıdaki gibi olur.
Soru ve görüşleriniz için yorum yapabilirsiniz, kolay gelsin.. 🙂